Pengikut

Khamis, 29 Ogos 2013

alahai rumah!!!!!

salam satu malaysia!!!!
topik harineh agak berat sikit berbanding entry aku sebelom neh.....
setiap orang pasti teringin untuk punyai rumah sendiri...x kire rumah idaman lah yek....belom abes ansuran kereta,bagi yang baru kahwin pasti terfikir tentang neh melainkan bakal suami/isteri sanggup tinggal dengan mertua dan hubungan mereka agak baik x jadik masalah.....takut pulak nanti jangan sampai tercetus "mertua vs menantu" sudahlah....untuk punyai rumah sendiri bukan fakta diatas sebagai alasan...kebanyakan mahukan ruang privasi untuk keluarga memasing.....jangan kate korunk x penah pikir walaupon belom berkahwin macam aku yang sentiasa buat entry remeh-temeh pon terfikir mende neh tau!!!!
atau sampai bile nak menyewa????
panjang bebenor aku punye intro...huk...huk...huk...
berbalik kat tajuk aku tadi...kebanyakan pon terbeban dengan pinjaman...x der masalah pon kalau gune pinjaman bank....tapi,korunk perasan x yang harga rumah semakin melonjak naik???yang aku tau sumenya gara-gara bahan binaan yang tinggi nilainya...x macam umah orang dulu-dulu dorang buat sendiri...umah kayulah katekan.....buleh tahan bertaun-taun...heheheh
kayu dulu x mahal mane....so,nak dipendekkan citer...cube korunk renung kejap......dah renung dan termenung....jap!!!!!lupe lak ape nak taip neh....heheheh...
aaaaaahhhh!!!ingat dah....sambung balik....heheheh...cube bayangkan korunk dah beli sebiji rumah...pinjaman bank dah lulus,tukar nama pon sudah....beratus ribu gaklah nak pinjam neh....bukan jumlah yang sikit....then,korunk duduk kat umah tuh dalam mase setaun....after 1 year...umah tuh menunjukkan ciri-ciri keretakan yang teruk....disebabkan kemendapan tanah...kepada siapa korunk nak mengadu??nak x nak kene upah lawyer untuk uruskan turun naik mahkamah sebab pemaju orang yang berpengaruh....mase banyak habis kat situ....x semua pemaju jujur/dan x semua pemaju teruk....tapi, sekarang neh...kekadang dek kerana nak kurangkan budget,pelbagai cara boleh dibuat....jadi ape yang aku nak tekankan kat sineh...berhati-hati ketika membeli rumah....study/buat reserch walaupon kite bukan pakar....memang indah bile impian kita untuk membeli rumah tercapai...tapi,ape gunenya sekiranya rumah yang kite beli bukan setimpal harganya!!!!!fikir-fikirkan dan selamat beramal!!!!
p/s:entry neh bukan untuk menakut-nakutkan pasangan yang baru nak kawen dan rancang untuk membeli rumah yek...hanya sekadar peringatan..... 
susah sangat umah camneh pon ok....hakhakhak...

55 ulasan:

  1. rumah yang last tu akak paing suka..

    BalasPadam
  2. @mizz aiza:
    neh namenya umah atas air...x yah bayar cukai pintu...hakhakhak!!!!

    BalasPadam
  3. betol 2..sediakn payung sbelum hujan..nk lg selamat, cari tnah sndri, lepas 2 upah kontraktor yg berdaftar dgn cidb..lagi puas hti..kalau beli dgn pemaju, mcm2 risiko..kecuali pemaju yg ada rekod baik =) sng citer duk kt kg la..rsanya murah skit

    BalasPadam
    Balasan
    1. @s.k.a:
      betol tuh....sekarang pon harga tanah ikot naik...adoilah....nak dok kg pon skunk banyak kg dah x rupe kg dah...banyak taman tumbuh kat kg...cam cendawan...kalau dapat tanah n upah kontraktor yang berdaftar rasenye lagik selamat...even berhabis dekat 300+++ pon puas hati dah!!!heheheheh...

      Padam
    2. hoh betul tu, aku sokong ada tanah n upah kontraktor yang berdaftar, semoga ko mendapat apa yg ko impikan niX :D

      p/s: sumpah everytime aku jenguk sini, aku mmg ada tepuk amai2 sama iklan ko XD

      Padam
    3. @plain83:
      aminnnnn!!!!!heheheh...thanx ya...insyAllah kalau dah ade umah yang aku impikan pasti aku jempot ko datang umah...hakhakhak!!!thanx again yek!!!!

      Padam
    4. aminnn hahaha, aku bawak buah tangan pizza home-made skali nnt XD

      Padam
  4. tak dapat nafi la pasal kualiti skg nih , bukan takat rumah jer , macam2 benda la , semua pikir nak untung jer , keselamatan ?? kepuasan ?? melainkan korang sanggup nak berabes puluh ribu , baru la dpt yang terbaek , CP duk hostel u nih pown , hm , retak sane , retak sini dah ... baru buat kowt , hostel baru , baru setahun duduk ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. @cweet pinky:
      tuh lah kualiti dan kepuasan yang dipandang remeh....bile dah retak sane sineh nak repair pon makan duit lagik!!!!nak nyesal pon x gune...huhuhuh!!!!ade satu tips yang aku dapat tau...kalau bangunan yang siap dalam mase setaun agak berisiko untuk hadapi masalah neh...paling lame untuk tanah betul-betul mantap pon amik mase lima taun....lagik satu kalau retak sane sineh mungkin bahan yang diguna(cutting cost)oleh kontraktor untuk save budget...hati-hati ya!!!!

      Padam
    2. taw takpe wey ... redha je la jawabnye , nice info , mekasih yerrr .. terbaek ...

      Padam
  5. kome2 kena pikior dari muda..kalau tak nnt jd mcm mike..nyosal tak guna

    BalasPadam
    Balasan
    1. @chot:
      hehhehhe...kene standbye dari skunk...kalau x nanti susah...belom masuk bab skolahkan anak...huhuhuh...berat derrrr..berat!!!!hehehehhe....

      Padam
  6. hihi.. aku ni laki bini pikir rumah..sementara ni duk rumah pinjaman dr gov je dulu.. wakaka.. tp mmg kena beli jugak. pencen takkan nk duk umh mak..ye dok? aku plg suka design umah yg dapurnya batu tp ruang dlm rumah+bilik dr kayu dan pernah tunjuk cth umah kt laki aku..siap kata, haa takpe nt beli tanah.. tp mahal kot nk buat umh kayu skrg..hihi..tanah pun mahal dah.. sudahnya beli rumah yg dr pemaju je terus biar kecik pun.. huhu.. tp kami ade plan,kalau blh nak jgk buat rumah sebijik.. taknak teres..tunggu jelah rezeki kot ada kan..lau takde dpt buat gitu, plan B ler jwbnya..muahaha pjg comment aku..jgn marah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. @ctayue:
      x pe sementara dok umah yang gomen bagi simpan duet dulu buat stanbye jer...hehhehhe...kalau ko ade rezeki lebih buat jer umah sendiri lagik puas hati...kalau dulu turun temurun orang buat umah sendiri,skunk x ramai yang pandai bwat umah sendiri,kebanyakan lebih senang upah kontraktor...tapi,pastikan yang bertauliah yek...hehehehe....

      Padam
  7. rumah yg last skali tu mcm interesting jekk..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. @kirani mia:
      tuh lah...kalau ade umah camtuh camner lah agaknya....hehehehh....

      Padam
  8. hahaha...cik akak paling suka rumah warna purple ya..hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. @cik akak:
      umah kayu tuh cantik sangat kan??kan??heheheh....

      Padam
  9. uma yg last ok unik..tp ramai2 naik blh sengget rumah tuh hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. @telinga bulat:
      hahahahaha...baru pasan...betul gak kan??senget nanti susah plak...hehehhe...

      Padam
  10. eh betol ka wujud umah tu. mcm di buat2 ja ^_6

    BalasPadam
    Balasan
    1. @lieya von jay:
      rasenye edit tuh...bwat suke-suke...hakhakhak!!!!

      Padam
  11. betul tu. terperasan juga pasal harga rumah ni.
    sekarang ni kalau umah taman, umah kecik, harganya mak aihhh, beratus ribu.
    macam tak berbaloi pun ada kan.
    kalau dulu2, beratus ribu tu dah boleh buat banglo sebijik.

    ehhh, cantik la rumah atas air tu..haha..
    tapi selamat x? kena beli insurans siap2.. :p

    BalasPadam
    Balasan
    1. @sya mimie:
      memang agak mahal skunk neh...btol...kalau dulu banglo sebijik pon lepas....tuh pasal aku tekankan supaya berhati-hati dalam memilih umah...supaya berbaloi....hehhehhe..a'ah kene beli insuran siap-siap!!!hakhakhak!!!

      Padam
  12. Memang tengah usaha nak beli umah jugak ni.. Harga rumah makin hari makin melambung.. Pengsan.. Huhu..
    ZON PERMAISURI CHOMEL

    BalasPadam
    Balasan
    1. @rosmiza ali:
      kalau yang bekerja ngan gomen x der masalah untuk buat pinjaman...tapi,yang keje swasta tuh yang teruk....pengsan!!!jan x pengsan...hakhakhak!!!!thanx singgah sineh...huhuhuh!!!

      Padam
  13. a'ah..dapat rumah cam gambar last tu poh hokey apa..
    apa pun mmg betul apa bro cakap tu..rumah sekarang kemain lagi mahal..padalah rumah tu pasang siap je pun.,tapi harga sangat mahal..

    BalasPadam
    Balasan
    1. @fizi zaidi:
      betol tuh...umah yang last tuh kalau dah abes plan sume x jadik baru altenatif yang camtuh digunakan...hakhakhak....tulah...harga ayam bulehlah pantau,harga umah..gomen ade rancangan rumah pertamaku..trylah...tuh jer harga yang munasabah...hehehehe...

      Padam
  14. betul tu..rumah skarang adoiii..mahal bebeno..tpi rumah tu sebagai aset kna ada jgk..tak larat nak sewa..nak beli mahai plk...huhuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. @siti zahara:
      setuju!!!perlu gak sebab nak mengelakkan beban sewa umah...kalau buat pinjaman memang ok..tapi,nak bayor balik pon berapa lame buleh sattle...huhuhuh!!!!

      Padam
  15. adoi...cun molek umah yg last tu...hehe.. nk join p'bncangan plak x thu pape sal hrge2 dye neh...hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. @kechek buzz:
      x pe...boleh blajar...mane tau satu ari nanti teringin nak beli umah sendiri...kene study awal-awal...untuk pengetahuan jer....supaya x mudah ditipu...peace!!!!

      Padam
  16. beznye klo dpt umah tu [heonix
    awesome!!!!!!!!!!!!!


    jemput sini:

    http://umikasum.blogspot.com/2013/08/dapat-hadiah-novel2x-shawl2x-tudung.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. @cik yumida:
      umah kayu pon x pe...janji umah sendirik....huhuhuh...thanx!!!

      Padam
  17. rumah last skali tu mantap..haha :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. @akmal:
      tau x per...hakhakhak!!!!

      Padam
  18. haha.. xkisah nak duk ngn mertua ..boleh jaga dorang skli kalau dorang dah tua.. haa~ kan best kalau duk skali ngn parents n mertua kita kalau dorang dah tua.. leh tgk2 kan dorang =')

    BalasPadam
    Balasan
    1. @aisya lieza:
      kalu x der masalah ok jugak!!!!hehehehe...lagik meriah!!hehehehe....

      Padam
  19. ye..betul tu..Yaya yang nak berumah tangga dua tahun lagi ni pun agak susah la bila nak fikir..tapi yakin Allah beri kita rezeki kan? ^_^
    kesian bila tengok tunang dok fikir duit hantaran, nak beli rumah sendiri lagi..rumah sekarang bukan makin murah, makin mahal lagi adala..nak duduk dengan mentua boleh tapi tak lama la kot sbb rasa segan pula bila nak mesra2 kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. @cik yaya:
      untuk sementara tuh bolehlah...tapi,fening pk mende neh...kan??kan??x pe..palan-pelan kayun...mane tau ade rezeki lebih...kite x tau kan???hehehehe....

      Padam
  20. Memg mslh skng ni bab rumah..kami yg mrncg nk kwen 2,3 thun lgi ni pn memg x lekng pk sal rumah..cume alhmdulillah dpt future hubby tentera,at least bab rumah 2 ley pk kemudian.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. @cik siti aishah:
      naseb baik dapat bakal future tentera...x terlalu tertekan nak pk sal umah...btol tuh...leh pk kendian...heheheeh..n'way,thanx singgah komen kat sineh!!!!hehheeh....

      Padam
  21. bukan senang kot nak beli rumah kalau gaji ciput,.. hihiih... takper lah.. menyewa lah dulu, dah kumpul duit nanti, ada kemampuan, baru boleh beli rumah baru.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. @mama:
      x pe...pelan-pelan kumpol...janji ade aset untuk anak-anak kendian hari...heheheh....chayuk!!!!!sok-sok kalau mama dah beli umah baru jempot ek!!!!heheheh...sy doakan semoga mama dapat beli umah!!!!amin....

      Padam
  22. Takpe nanti dah kawen kita buat rumah bawah air baru romantik kan3 haha gurau jeh

    BalasPadam
    Balasan
    1. @budax kecik:
      hahahahah!!!!!hati-hati tau ader jerung!!!wakakakakaa....xpe...thanx singgah komen kat sineh...hehehehe...

      Padam
  23. Balasan
    1. @tetamu istimewa:
      pelik kan??hehehehe...

      Padam
  24. cerita pasal rumah...huuu~~ mcm2 jenis rumah yg aku idamkan...istana pun aku nak jugak...ekekek....nak rumah kena kumpul duit banyak2... T_T..kalaulah ada duit jatuh dri langit...sobs T_T ekekek

    BalasPadam
    Balasan
    1. @cik jarimanis:
      ko buat istana dalam lautlah...dah kelaut manjang...hakhakhak...buleh jadik puteri dugong!!!hakhakhak!!!

      Padam
  25. Semua cantik...tapi pelik dan unik...

    BalasPadam
    Balasan
    1. @che rosliza cute:
      cantik-cantik sis...hehehehe...

      Padam
  26. Mak aih... cantiknya rumah2 tu... best gak kalo dpt free 1... hehe

    BalasPadam
  27. @eita:
    heheheh...kalau boleh dapat free...hukhukhuk!!!!!sy pon nak!!!!heheheh...

    BalasPadam
    Balasan
    1. thanx ya singgah sineh..hehehh...

      Padam

2,3 kucing siam,
maner nak same si kucing parsi,
lantak korang lah nak komen ke x nak....

jom tengok!!!

jom singgah yang lain....